ІНТЕРТЕКСТ 03.10-10.11.2024 Національний заповідник «Софія Київська» вул. Володимирська, 24

ІНТЕРТЕКСТ

03.10-10.11.2024

Національний заповідник «Софія Київська» вул. Володимирська, 24

Iнтертекст 1200x630

ІНТЕРТЕКСТ – співвідношення одного тексту з іншим, те що будується з цитат та ремінісценцій до інших текстів.

Головна ідея проєкту це спогад як елемент художньої системи, що відсилає до раніше прочитаного, почутого або побаченого твору мистецтва. Акт пригадування минулого досвіду або подій та їх вплив на творчість художника.

Тому стилістика живописних практик contemporary art минулих років певною мірою є рефреном структуроутворюючих ритмів картин, що інколи нагадують зазіхання та вторгнення на чужу територію. Проте повернення до старого і його переосмислення через призму сучасності та взаємні посилання між творами мистецтва збагачують їх і створюють складніші, багатші зв’язки. І це дозволяє краще розуміти і оцінювати кожен твір окремо та в контексті загального мистецького діалогу, іншими словами картина є знаком в системі інших знаків.

Намагання реалізувати своє право зробити крок за межі загальноприйнятих естетичних вподобань, та виснажливі пошуки невідомого ніколи не завершуються – «Про все вже сказано» що прирікає на вічне повернення до пройденого – «Але не про все подумано»(с).

Притаманний художнику чорно-білий колір та схематичність зображення, вказують напрямок можливих інтерпретацій, і звужують сприйняття від «я десь це бачив» (де знайомий всім вислів набуває буквального сенсу) до прихованого автором змісту.

Організатор заходу: Національний заповідник «Софія Київська» вул. Володимирська, 24, Київ